Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
"Ай Си Джи Би" АД (ICGB) получи сертификат за независим преносен оператор на природен газ в България от Комисията по енергийно и водно регулиране. Председателят на КЕВР Станислав Тодоров и шефът на Националния енергиен регулатор Гърция - Атанасиос Дагумас, връчиха сертификата на изпълнителните директори на ICGB - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Председателят на КЕВР коментира, че проектът може да осигури всички необходими количества газ за България, а тези газови връзки могат да доставят газ до Сърбия и Румъния, както и до Молдова и Украйна. Тази врата отваря пазара за газ в България за целия свят.

"Всяка една компания може да резервира капацитет и да доставя газ в България. Най-болният въпрос е дали ще има достатъзно газ - да, газ ще има, защото никога повече няма да зависим от един доставчик и една тръба",  допълни още Тодоров.

Още по темата
Теодора Георгиева коментира, че газопроводът ще бъде директна връзка на южния коридор, това ще даде на страната ни сигурни доставки на природен газ, а това ще доведе до конкуретни цени, по-достъпни за домакинствата.

Тя увери още, че се правят всички възможни усилия газът да тръгне по-рано от отоплителния сезон.

Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м - количеството може да отговори почти изцяло на нуждите на страната и може да бъде увеличено още (5 милиарда куб. м) при изграждане на компресорна станция.

"Азерски газ от 1 юли влиза в пълни количества, независимо от това, че не сме готови, когато станем готови ще се ползва цялото количество, а компресорната станция би трябвало да стане готова до 2024 г." - допълни още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар