Снимка: Bulgaria ON AIR

С 32% поскъпване на прирозния газза месец юли поиска "Булгаргаз". Според енергийния експерт Димитър Иванов, последните дни цените в Европа на спотовия пазар стигнаха големи нива.

"В момента цената на спота е 189 евро на мегаватчас. В България цената, която се иска, е 180 лв. Все още сме в състояние, което е много тревожно и несигурно, но то не е предизвикано от нас. Ситуацията е изключително критична", заяви той в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му планираното спиране следващата седмица на "Северен поток 1" ще повиши спотовите цени. И добави, че ако не се намерят алтернативни трасета, ще се създаде сериозен дефицит.

"Булгаргаз" трябва да продължи енергично да търси алтернативните доставки, танкерите, да се договорят и да тръгнат ритмично, след като се отвори гръцката връзка с азерския газ. Няма никакви пречки да се получава азерски газ", убеден е събеседникът.

Според него правителството в момента има важната задача за осигуряване на дългосрочни договори и поставяне на съответните въпроси пред ЕК, американските партньори и "Газпром".

Запитан какво да очакваме, ако Русия спре газа в Европа, той изтъкна пред Bulgaria ON AIR: "Повишаване на цените, дефицит. Миналата седмица това рефлектира - цените на европейската и на нашата борса скочиха с 20 - 30%".

"Виновникът да няма ритмични доставки на газ в България е "Газпром". Българското правителство трябва да постави остро въпроса и пред рускто правителство, и пред европейските институции. Европа не може да се оправи с тази ситуация, която възникна и се изостри след войната. Европа не иска да получава руски газ и нефт", подчерта енергийният експерт.

Иванов е категоричен - "Газпром" използва газа като политическо оръжие в контекста на геополитическата конфронтация.

Пред руското правителство трябва да се поставя остро въпросът за враждебната политика спрямо страната ни, добави той.

"Азерският газ ще даде глътка въздух, ще се получат компенсации. Цената, на която идва азерският газ, е 2-3 по-ниска от текущите спотови цени. Ще има баланси, но общият ход е на влошаване на отношенията. Европа не иска руския газ, а Русия иска да упражнява натиск", смята енергийният експерт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase