Снимка: БГНЕС

България е една от държавите с най-висок процент украински бежанци, регистрирани за временна закрила. Това заяви Петя Караянева, съветник по закрилата към Върховния комисариат на ООН за бежанците – България, на дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, организирана от Бюрото на Европейския парламент у нас, предаде БТА.

Тя отбеляза, че от 218 хил. украински бежанци, преминали през България, 97 хил. са останали тук, като между 85 и 90 процента са регистрирани за временна закрила. Караянева отбеляза, че това е един много висок процент и следва да се отдаде заслуженото на държавните структури.

За сравнение тя посочи, че в Румъния, през която са преминали много повече бежанци, има 84 хиляди украински бежанци, като 10 хиляди са получили временна закрила. По думите й цифрите говорят сами по себе си.
Петя Караянева отбеляза, че 5,3 млн. души са напуснали Украйна към 27 април, но има едни 13 млн. украинци, които не могат да живеят в домовете си, но не могат и да напуснат страната, които наричат вътрешно разселени. С тях цифрата става наистина стряскаща, коментира тя.

Караянева изрази надежда днес да открият първата т.нар. синя точка съвместно с УНИЦЕФ – на Централна гара, където ще се предоставят правни консултации, социални и психологически услуги на хората, които пристигат от Украйна. Тя посочи, че за другата седмица също е планирано откриване на "сини точки".

Вицепремиерът Калина Константинова коментира, че регистрацията на бежанците е била "денонощно, чудовищно, титанично усилие" от хиляди служители на МВР и на Държавната агенция за бежанците. Тя посочи, че е изградена нова система, преди това е имало три офиса, а в момента има над 200 места за регистрация на бежанци и над 1000 обучени служители. Не можем да осигурим истинската подкрепа, от която тези хора имат нужда, без тези документи, коментира Константинова. От един месец вече сме в следващия етап и той е този на интеграция, допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase