По протокол в политиката скъсяването на дистанцията не е прието. Но именно това се забеляза на срещите на НАТО и Европейския съвет в Брюксел и постави евролидерите нетипични ситуации.

Както е по протокол, първо бе отделено време за приветствия. Но не липсваха и конфузни ситуации.

Силно впечатление направи премиерът на Великобритания, който изглеждаше като "сам сред чужди". Според експерти поведенческите му маниери и реакциите на другите лидери към него издават реалното отношение на Европа към Борис Джонсън и политиката, която се води в Обединеното кралство.

"Видяхме Борис Джонсън в една доста нелепа ситуация. Така самият той, както пишеше в един от коментарите, изглежда като човек, който току-що е попаднал на неочаквано за него важно място, идвайки от поредния пъб, в който леко си е пийнал. Това можем да го кажем само, когато използваме малко сатира, но истината е такава, че видимо към него има една лека хладина от останалите  лидери и това е нормално", обясни експертът по етикет Мария Касимова-Моасе пред Bulgaria ON AIR.

Кирил Петков пък бе посрещнат от колегите си доста по-топло. А с американския президент Джо Байдън дори демонстрираха приятелски отношения.

"Изглежда като доста добре приет лидер сред останалите. Има приятелска комуникация, дружелюбни ръкостискания, които са по-скоро като на приятели, които току-що са завършили партия тенис заедно и това е хубаво", поясни Моасе.

"Това че човек е по-контактен също не означава, че е много спокоен. Това означава, че е много неуверен в себе си и малко или много търси по някакъв начин подкрепа, съмишленици или сондира мнение, за да може да си напасва позицията", коментира психологът Веселин Герев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase