Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ("Има такъв народ") предложи от името на управляващата коалиция в държавния бюджет да се предвиди финансова гъвкавост, така че Министерският съвет да може да финансира дейности по оказване на помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, предаде БТА.

Създаването на този нов чл. 110 ще отговори на сегашната международна ситуация и особено това, което става в Украйна, обясни Каримански при обсъждането на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г.

Той изчете целия текст, който е следният: "Министерският съвет може да одобрява допълнителни разходи, трансфери и/или увеличение на показателите по чл. 86, ал. 2, т. 5 и 6 от Закона за публичните финанси за бюджетите на първостепенни разпоредители с бюджет за сметка на икономии на разходи или трансфери по бюджетите на други първостепенни разпоредители с бюджет и икономии на разходите по чл. 1, ал. 5 за финансиране на дейности по оказване на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последиците от военните действия срещу Украйна".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви подкрепа за направеното предложение и посочи, че няма да търсят политическо противопоставяне. От групата обаче поискаха отчетност на средствата. Затова Христо Гаджев предложи да се запише, че в тридневен срок след одобряване на разход МС ще уведомява НС. Според него в противен случай предложението изглежда като "празен чек", който се дава на правителството.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов също коментира, че това е много добро предложение и от "Възраждане" ще го подкрепят. Той обаче постави въпроса каква е готовността на държавата в момента да реагира и тези средства да бъдат заделени авансово.

Каримански отговори, че тъй като не знаят какъв ще бъде размерът на това, което в момента се случва, от гледна точка на поражения и бежанци, именно затова е оставена една гъвкавост, но тя да бъде свързана все пак с реализираните икономии. Възможно е да обсъдим и допълнение – да бъде информрано НС за съответните разходи, посочи той. Що се отнася дали можем да реагираме веднага – смятам, че може да се реагира в рамките на до месец, защото в рамките на месец могат да бъдат получени такива икономии, обясни Каримански. Той даде пример, че от намаляване на темпа на заразяване с COVID-19 може да има някаква икономия още в рамките на първия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase