Снимка: БГНЕС

Министър на финансите Асен Василев призова депутатите да изберат максимално бързо новия състав на КЕВР, защото мандатът на този е изтекъл.

„Моят призив към НС е в максимално кратък срок да бъде избиран нов състав на КЕВР, който да не е с изтекъл мандат, за да има правителството партньор с който да работи“, обърна се той към законотворците по време на дебата в пленарната зала за отпускането на помощи за бизнеса заради скъпия ток от преизпълнението в бюджета.

Асен Василев коментира, че преди да изтече мандата на първото служебно правителство е имало редица срещи с търговците и КЕВР и се е постигнало съгласие, че трябва да се нанесат корекции в договорите с търговците и някои от правилата на КЕВР.

„Регулаторът обаче все още три месеца по-късно не е направило съответните промени в наредбите, а правителството не може да ги нанесе“, призна той.

Румен Гечев от БСП коментира, че трябва институциите да проверят и борсата за електричество и да се установи нарушенията на правилата на конкуренцията, защото не са промени разходите на българските производители на ток.

Според него има много спекуланти на борсата и това също е причина цените да растат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase