Снимка: архив, БГНЕС

ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че е в основата на политическата безизходица, в която се намира страната.

„Щетите, които нанесоха 45-тият и 46-ият парламент, ще се помнят дълго. Политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-неясен и все по-труден“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Още по темата

Според нея една от важните задачи на служебните кабинети е да участват активно при кризи, да намалят напрежението и да се справят с текущите задачи на управлението.

„Провалът на този парламент е отговорност както на партиите, които са в него, така и на служебния кабинет, който не създаде подходяща атмосфера за съставяне на стабилно правителство. Няма как да изградиш дългосрочни визии и стратегии, ако си наясно, че имаш само няколко месеца на власт“, каза Атанасова.

Според нея една от причините за безизходицата днес е отказът на Румен Радев да спазва правилата.

„Сега всеки е срещу всеки в НС, най- отблъскващите и грозни политически скандали в този парламент се случиха между партиите на протеста и то благодарение и на интригите на президента Радев, който вместо да помогне и да създаде пространство за диалог, превърна президентската институция в предизборен щаб“, обвини още тя.

По думите й ресурсът на изпълнителната власт е бил насочен за създаването на инженерни политически проекти, които да заменят партиите на протеста.

„Вече е започнал да изчегъртва и вас, не само ГЕРБ“, обърна се Атанасова към ДБ, ИТН и ИБГНИ.

Тя нападна и служебния министър на вътрешните работи.

„Един от факторите за хроничната нестабилност беше активното участие на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който в предизборната кампания привикваше активисти на ГЕРБ, за да ги сплашва, използваше позицията си, за да агитира срещу ГЕРБ. Никога през последните 30 години не е имало пряко влияние върху изборния резултат и такава тежка атака на силовия апарат на държавата срещу определена партия“, посочи Атанасова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase