Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се направи план по подобие на този за грипа, който да стъпи на реални и доказани в медицината твърдения, е невъзможно. Това призна здравният министър Костадин Ангелов в парламента, по време на обсъждането на Националния план за готовност при грипна епидемия по искане на БСП.

Още по темата

Той добави, че в света няма лечение на коронавирус, а при грип то е ясно и доказано.

„Не знам за какъв реалистичен план говорим за коронавируса, не знам кой за какво се е хванал и кой какви намерения има, но аз ви предлагам да се държим здраво само за науката, защото грип и COVID-19 са абсолютно различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“, коментира той.

Министърът призна, че липсата на медици е най-сериозният проблем и това не е от вчера, а от последните 20 години.

„Трябваше ни COVID-19, за да ни покаже ясно състоянието на здравната система“, коментира той.

Според него състоянието в болниците извън София е изключително сериозно заради липсата на медицински персонал.

Ангелов обясни, че има над 40 000 публикации за коронавируса, които само доказват различни теории, но не дават отговори на търсените от медицинската общност анализи.

„При грип потогенезата е известна, но при COVID-19 не е известна, при грип пътят на разпространение е известен, но короната е почти известен. По отношение на диагностиката при грип е известна, при коронавируса е известна с условия за достоверността на тестовете. При грип клиничната картина е известна, но при COVID-19 не е известна в пълнота“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase