Снимка: БГНЕС
Народното събрание ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди окончателните промени в Закона за здравето, с които се отменя извънредното положение след 13 май и се регламентира начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка". 
 
Парламентът ще реши окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, като ще има ясно определени критерии. 
 
ГЕРБ предлагат да се намялят още наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година. Коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.
 
БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети.
 
Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни. Очаква се предложенията за 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да бъде завършена дистанционно, без външно оценяване за 4 и 10 клас, да се приемат. 
 
Депутатите ще трябва да решат дали да се въведът нови правила за данъчните складове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase