Архив: Булфото

БСП тръгна на война срещу нецензурните думи и обидите със закон.

Левицата предлага с промени в ГПК съдът да връща исковата молба, ако тя съдържа груби или нецензурни думи, обиди или заплахи.

По този начин социалистите искат да спрат зачестилата практика на отправяне на обиди, нецензурни думи и заплахи в съдебната зала и в исковите молби.

В последните години се наблюдава тревожна тенденция при процесуални действия, отправени до съда, включително при подаване на искови молби, да се използват хулителни твърдения, заплахи, обиди, цинични изрази, насочени както към насрещната страна, така и към магистрати, пишат социалистите в мотивите си към предложените промени в ГПК.

Според тях употребата на недопустим съдебен език не разкрива просто липсата на възпитание.

Често използването на непристойни изрази било показателно за случаи, при които страната всъщност не търсила реална защита, а действията й по сезиране на съда основно били насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда.

Ползването на такъв език и последващото непристойно поведение в съдебната зала при разглеждане на делата може да се определи като грубо неуважение към правосъдието, защото то противоречи на самата идея за търсене на защита от съда, мотивират се още от БСП.

Идеята е при употребата на такъв език даденото процесуално действие да се смята за неизвършено, а предявеният иск за недопустим.

Според левицата тази разпоредба би позволила съдът да игнорира всяка недоброжелателна молба, дори ако чрез нея страната се опитва да упражни процесуално действие, за което има преклузивен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase