Снимка:

Протестите днес са почти ежедневие. Преди 30 години обаче хората не познават това явление. Седмица преди да падне Тодор Живков в София се провежда първото протестно политическо шествие, каквото градът не е виждал от повече от 40 години.

3 ноември 1989 г. Около 2000 души се събират на първия протест по време на управлението на Тодор Живков. Начело са актьорът Петър Слабаков, зоологът Петър Берон, химикът Пирин Воденичаров и др.

В 17:00 часа шествието тръгва, а тълпата ентусиазирано запява "Хубава си моя горо".

29-годишният тогава фотограф Цветан Томчев се озовава в епицентъра на първата политическа съпротива, разказва Bulgaria ON AIR.

"Аз просто бях един млад любопитен човек, който беше оформен като характер, вярвах, че комунизмът никога няма да свърши, че имам още 5 години да работя за софийско жителство", споделя той.

Целта на опозиционната проява на наскоро основаното движение "Екогласност" е демонстративно връчване на подписка в парламента срещу хидростроителство в Рила.

В началото младият Томчев се страхува. Набира смелост да снима открито едва след като се събират повече хора. Първата снимка прави скришом. Събитието е заснето от много малко фотографи. Сред тях освен Томчев е и Волен Сидеров. Седмица по късно идва 10 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase