Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в България, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след разговорите в МВнР с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който пристигна на официално посещение в София по нейна покана, предава БТА. Това е първото посещение на японски държавен представил на това ниво от 12 години насам.

"Разговаряхме и при премиера за чудесните възможности за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти, от Япония в България", каза министър Захариева, която изрази надежда и за ръст на японските туристи.

Иначе министърът благодари на Япония за неоценимата подкрепа, която Страната на изгряващото слънце е оказвала на България през годините на прехода.

"Повече от 1 милиард и 400 милиона лева е помощта, която Япония е предоставила на България в този преходен период. Много японски специалисти са помагали за създаването на нашите демократични институции и за изграждането на инфраструктурни проекти", припомни тя.

Тя разказа, че в момента двете страни работят по два общи проекта - единият е по отношение на управлението на риска при бедствия, особено при наводнения, което се осъществи с подкрепата на Япония и България за страните от Западните Балкани. Другият е за подкрепа за малки и средни предприятия на страните отново от Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов пък е получил покана да гостува в Токио до края на година на японския премиер Шиндзо Абе.

От своя страна Таро Коно каза, че България е изключителен партньор на страната му, с когото споделят общи ценности и че очаква да се увеличат японските инвестиции в ИТ сектора в България.

"Ние споделихме виждането, че е изключително важно да насърчаваме сътрудничеството в такива потенциални сфери. Споразумението за икономическо партньорство с ЕС влиза в сила този февруари. Надявам се, че това споразумение ще засили и нашите двустранни икономически отношения“, добави още Коно.

По думите му, двете страни ще продължат и общата си кауза за тясно сътрудничество за пълна забрана на ядреното оръжие в Северна Корея.

Накрая на срещата на двамата първи дипломати, Екатерина Захариева заведе Таро Коно на разходка  в храм-паметника "Александър Невски" и църквата "Св. София".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар