Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание законопроект за несъстоятелността на физическите лица или т. нар. личен фалит. С него се предлага разсрочване на дълговете, както и опрощаването на част от тях.

Според Манолова законът ще помогне на свръхзадлъжнелите граждани, както и ще насърчи младите хора да започнат собствен бизнес.

Още по темата

Омбудсманът обясни и че законът ще се прилага само към добросъвестни длъжници, които не са ползвали кредити са луксозни разходи и непремерени инвестиции, не укриват собственост и средства.

"Предлагаме съдебна процедура, която започва по искане на длъжника и в зависимост от това дали той разполага с имущество, дали разполага с доходи, които са над несеквестируемиия минимум, процедурите са различни. Предвижда се справедливост при удовлетворяването на кредиторите, като длъжникът се задължава да изплаща съответните суми в период три или пет години. От своя страна кредиторите се отказват от част от своите вземания, така че става дума и за опрощаване на дълговете в размер до 50%", обясни Мая Манолова.

По думите й това е дълго чакан и изстрадан закон от българките граждани, които са изпаднали в дългово робство и във финансово бреме.

"България е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон. В същото време ние сме на четвърто място по свръхзадлъжнялост на гражданите. Законът е чакан и от младите хора, които искат да започнат собствен бизнес, защото липсата на такова законодателство е сериозна преграда пред предприемаческия дух на младия българин", посочи още ОмбудсМая.

Манолова изрази надежда и проектозаконът й да бъде припознат от народните представители и да влезе в пленарната зала още през септември след депутатската ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase