Снимка: БулФото

Синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозно промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство", съобщава bTV. Според тях, този данък трябва да охваща луксозни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти и други. Подобна форма на облагане съществува в повечето развити европесйки икономика, аргументират се от КНСБ.

Те припомнят писмо на 19 американски милиардери, публикувано във вестник "Ню Йорк Таймс" през юни тази години, в което богаташите изразяват подкрепа иманно за подобен налог.

"В това писмо милиардерите призовават да се въведе "умерен данък богатство на 1ѝ10 от най-богатите 1% от американците", разказват синдикалистите.

Още по темата

В писмото са изразени притеснения, че най-богатите в САЩ в момента плащат едва 3,2% от своето богатство като данъци, докато 99% от останалите домакинства заплащат 7,2%.

"Подобна е ситуацията и в България", твърдят от КНСБ.

Те настояват и за въвеждането на необлагаем минумум, който да съответства на минималната работна заплата. А доходите над минимума да продължат да се облагат с 10% ставка.

"В ЕС има 16 страни, в които има въведен необлагаем минимум или някаква форма на приспадане на данъчна основа", посочват от синдиката и допълват, че единствените страни, в които има плосък данък без необлагаем минимум са България, Естония, Унгария, Латвия и Румъния.

Друго основно предложение на КНСБ е въвеждането на необлагаем първоначален доход за млади семейства. Така щяло да се стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението.

Като пример в тази посока се дава въвеждане на минимален първоначален общ доход на семейство от 24 000 лв. с натрупване, което би струвало около 50 милиона лева на година на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase