Снимка: БулФото

Бившият министър на отбраната в правителството на Пламен Орешарски и член на БСП Ангел Найденов коментира пред БНТ сделката по закупуването от България на изтребители F-16, както и ситуацията в червената партия след загубата на европейските избори и оставката на лидера Корнелия Нинова.

Найденов за пореден път подкрепи решението на правителството да снабди българската военна авиация с американските самолети, като уточни, че БСП никога не се е обявявала против конкретен тип боен изтребител.

Още по темата

"Въпросът опираше до сумата, която трябваше да бъде заделена за реализицията на проекта и до преценка на необходимостта. Не спорим по същество за необходимостта от модернизация на българската армия. Има различни мнения в БСП, но моето е достатъчно ясно заявено. То почива, както на експертни мнения, така и на информацията, която имах и имам като министър на отбраната и бивш министър на отбраната", поясни той.

По думите му, изборът на F-16 е най-добър, защото предлага пълен пакет от бойни способности - без скрити разходи, без необходимост от лицензиране от трети страни и без допълнителни такси.

"Имаме уведомление, стартиране на процедурата за "мълчаливо съгласие" - време, в което членовете на Конгреса имат възможността да се запознаят с параметрите на сделката и ако преценят могат да възразят в случай на несъответствие според тях с интересите на САЩ или заявените количества боекомплекти. Това време е 15 дни. След което трябва да се получи отговор от американска страна, което да съдържа проект на договор. И в рамките на 60 дни отново може да се преговаря между двете страни за конкретните параметри.", уточни процедурата Найденов.

Преди дни стана ясно, че американският конгрес е одобрил финансовата рамка на договора. Според нея, общата сума може да достигне 2,9 млрд. лева, което е повишение спрямо таванът, който постави българският парламент - 1,6 млрд. лева.

Според Найденов, заложеното увеличение е просто финансов буфер.

"Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първоначалната оферта и известен финансов буфер - сума, която да поеме евентуално увеличение на част от боеприпасите и съответно въоръжението, ако има такова увеличение в периода на договаряне и да бъде своеобразен финансов таван, който да изключва по-нататъшна необходимост от ново уведомление, нови процедури и т.н", коментира бившият министър.

По отношение на загубата на БСП на евровота - Найденов заяви, че партията е загубила, защото е била сгрешена кампанията и посланията. Подменен е бил необходимият дебат по отношение на големите теми и проблеми за бъдещето на ЕС, имало е неспособност да се защити предизборната платформа на БСП.

"Ако щете - абсурдната персонална битка на Корнелия Нинова със Сергей Станишев и то на два пъти. За мен в това изброяване трябва да поставя и абсолютно погрешното политическо решение за напускане на парламента и близо 4 месеца отсъствие от парламента. Когато се взимаше решението не беше казана и дума за резултатите от това напускане. И не на последно място стои причината, свързана с известна подмяна на идентичността на БСП", изтъкна Найденов.

Той нарече оставката на Корнелия Нинова "логично следствие" и каза, че "намира известна театралност в тази оставка". Според него, отстъпването на лидера на социалистите е "един своеобразен опит за последващо оцеляване".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase