Снимка: БТА

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание отбелязва днес 140 години от приемането на Търновската конституция. Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедралния храм "Рождество на св. Богородица" в 9.00 часа.

Тържествената сесия на Народно събрание ще започне в 10.50 часа в залата на Учредителното събрание след възстановка на събитията от 1879 г.

Председателят на парламента ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново, съобщават от НС. Въпреки че в знак на демонстрация БСП не влиза на редовните заседания от седмици, днес се очаква социалистите да участват в тържественото заседание.

Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът.

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, министри и други.

Тържествената заря-проверка ще започне в 20.30 часа на площад "Цар Асен I". Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase