Снимка: архив, БТА

Парламентът ще гласува днес вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" заради провала в областта на здравеопазването.

Основният мотив на левицата да поиска правителството да падне е готвената от Кирил Ананиев реформа в здравеопазването, според която пациентите трябва да сключват задължителна застраховка и дружествата да покриват лечението им над 700 лева. Според социалистите това е геноцид.

Според левицата провалът на управляващите в системата е видна за всеки.

Още по темата

Червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че по време на трите му мандата досега е сменил 10 министри и 8 шефове на НЗОК.

"В резултат на това управление здравеопазването е недостъпно, 80% от болниците са в три големи града, родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Русе, общинските болници фалират, дължат около 500 милиона лева и вече думите "достъпно" и "безплатно" трябва да се сменят с "връзки" и "пари", отсече тя.

От ГЕРБ пък отговориха, че за пръв път се атакуват намерения, а не реални реформи, защото предложенията на здравният министър все още не са станали факт.

"Здрав" вот на недоверие не се прави с "болни" аргументи. Така ресорният министър Кирил Ананиев отговори на всички критики на опозицията, казани по време на дебата по вота на недоверие.

Той увери, че е говорил с всички заинтересовани институции – пациентски организации, лекарския, фармацевтичния съюз, представители на държавни и частни болници, за да съгласува идеите си за смяна на модела.

Парламентарната аритметика показва, че вотът на недоверие няма да мине и правителството отново ще оцелее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase