Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова отново се скараха по време на Тристранка.

Поне този път не се стигне до изгонването на Манолова от заседанието, както това се случи през юли. Причината обаче отново беше Закона за хората с увреждания.

Още по темата

Симеонов и Манолова днес влязоха в словесен сблъсък по темата за въвеждане на квоти за бизнеса за наемане на хора с увреждания.

Пред социалните партньори тя обясни, че въвеждането на квоти и санкции за неизпълнение може да бъде избегнато от бизнеса с алтернативни мерки.

Манолова беше прекъсната от Симеонов, който й каза:" Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда. Недейте да манипулирате, побъркахте държавата!".

Работодателите отхвърлят въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 работници, както и  плащането на компенсационна такса, ако квотата не е изпълнена.

Предвижда се предприятия с работници от 50 до 99 да назначават двама души с увреждания. Тези със 100 или над 100 заети лица, 2% от средносписъчния състав трябва да е от хора с увреждания.

При неизпълнена квота е заложена глоба 30% от минималната заплата.

Димитър Бранков от БСК пресметна, че глобата може да стигне до 10 хил. лв.

Под ударите на текстовете пък щели на попаднат около 35 хил. предприятия.

"Изключително високи са тези такси и имат пълните характеристики на данък", каза Бранков.

Подчерта, че от години предлагат да има допълнителни стимули за предприятията за хора с увреждания, където сега работели 2 хил. души, а преди години те били 55 хил.

"Този закон се подготвяше под безпрецедентен натиск, в резултат на това популизмът взимаше връх", смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него квотите ще бъдат неефективни, а хората с увреждания не се нуждаят от превилегии, а от подкрепа.

Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" няма да реши проблема.

Според Димитър Манолов твърде много са хората, които ще предпочетат да дадат 30% от минималната работна заплата и да си спестят главоболията.

Законът за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков, регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест.

От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase