Снимка: "24 часа"

Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство.

Това става ясно от данни от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". 60% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са на обратното мнение. Близо една четвърт пък са тези, които не знаят или не могат да преценят.

По всичко личи, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в ЕС, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на убедените, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Логично на този въпрос делът на тези, които не знаят или не могат да преценят, се повишава до 39%.

58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави.

Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозната ни близост с тези държави.

Най-слаба е подкрепата да влязат в ЕС за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това тя е по-висока в сравнение с мненията тези страни да не се приемат в европейското семейство.

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66%. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП.

Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред “Обединени патриоти” (5,3%). Поради наскоро формираната коалиция “Демократична България” от партиите “Да, България”, ДСБ и “Зелените” отговорите за отделни формации са обединени, което ги нарежда като пета политически сила.

Данните са от представително за населението на България на възраст над 18 г. проучване. От 2 до 10 май са интервюирани 1009 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase