Снимка: Пресцентър на президента

Без априлци националната съдба на България би била различна.Това каза президентът Румен Радев на церемонията на площад "Централен" в Брацигово, с която беше отбелязана 142-годишнината от избухването на Априлското въстание.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй и поздрави военнослужещите с подвига на българските въстаници, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

"Без себеотрицанието на поборниците духът на България щеше още дълго да остане разколебан. Защото честта на родината е дело на свободните духом. А пътят на отечеството се гради от достойните", каза Румен Радев в словото си.

Той припомни събитията от 1876 година, когато Брацигово въстава без колебание и Васил Петлешков е разбунил предците ни.

Българският държавен глава разказа, че турските рапорти са определяли Брацигово като "един от най-важните бунтовнически центрове".

"В полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана на Брацигово разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци", каза още в словото си Радев.

Президентът беше категоричен, че подобни мигове на изпитания са безпогрешно огледало на истината, защото в тях "ясно се отразяват и величавият патриотизъм, и задушливият дим на позора".

"За светлите наши апостоли историята отреди величие. Те не бяха "патриоти за мода", както пише Зах

ари Стоянов. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България. Но прокараха път там, където нямаше посока. Провидяха бъдещето там, където времето бе спряло", каза още Радев.Той обяви, че предизвестеният военен разгром на въстанието не е бил погром на вярата в свободата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase