Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е твърд противник на цигарите и даде да се разбере, че ГЕРБ са против отпадане на забраната за пушене в закрити помещения.

Предложението цигареното вето да падне е на коалиционния партньор на ГЕРБ Валери Симеонов.

"Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим", каза премиерът.

Още по темата

Той обясни, че ГЕРБ води кампания против тютюнопушенето, защото това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите.

"От тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето", каза още Борисов.

Той обясни, че усилията на управляващите са насочени към това да няма двоен негативен ефект – хем да се пречи на човешкото здраве чрез тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите.

"С колегите от МВР ще си вземем всички мерки", добави Борисов, който участва в дискусия, посветена на контрабандата.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също бе участник в нея, коментира рекламите за тютюневи изделия.

"Тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. Ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без лицемерие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият - не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът“, каза още главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase