Снимка: Булфото

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разрешава сделките при покупко-продажбата на капитала или част от него на стратегически за енергийната ни инфраструктура дружества, сред които са и ЕРП-тата.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в закона за енергетиката, внесени от Обединените патриоти. Ако предложението бъде прието и на второ четене, то ще касае и сегашната сделка за ЧЕЗ, потвърди след гласуването енергийният министър Теменужка Петкова.

Измененията бяха внесени в разгара на скандала около сделката за активите на ЧЕЗ, а целта на новите текстове бе да се даде възможност на държавата да контролира процеса. Проектът бе внесен и в подкрепа на първоначалното искане на кабинета държавата да получи контролния пакет от активите на ЧЕЗ.

Вчера обаче стана ясно, че правителството се отказва от искането си и държавата няма на участва в сделката за ЕРП-то.

Днес Петкова потвърди това и отказа повече подробности около решението. "Държавата има своите правомощия да контролира дейността не само на това ЕРП, но и на останалите, както и на топлофикационните дружества, ВЕИ-та на базата на лицензите, които притежават", каза министърът. Тя припомни, че не ЕРП-тата определят цената на електроенергията, а КЕВР. 

"Така че хората трябва да бъдат спокойни и тези истерии, които бяха съзадени в началото, се видя, че са абсолютно безпочвени", каза още Теменужка Петкова.

Предложението на патриотите сделките за ЕРП-тата да бъдат разрешавани от КЕВР бе подкрепено от ГЕРБ и БСП, но ДПС се обяви против.

Рамадан Аталай от партията на Мустафа Карадайъ предупреди, че ако предложениато бъде прието, то ще доведе до щети за държавата. Депутатът обяви и че намесата в търговски сделки не влиза в правомощията на КЕВР. Въпреки това обаче мнозинството подкрепи промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase