Снимка: архив "Булфото"

БСП обяви, че ще се включи в протеста срещу сделката на ЧЕЗ, който се организира утре пред Министерския съвет.

От ГЕРБ пък отвърнаха, че социалистите правят опит да свалят правителството с незаконни средства и манипулации за вдигане на цената на тока.

"Категорично няма да има вдигане на цената на тока. Потребителите да бъдат спокойни - държавата с всички законни средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за увеличение на цената на тока", каза зам.-шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Още по темата

Той обясни, че ЕРП-та не влияят пряко върху цената, а косвено с таксите си за пренос и разпределение. "Цената на тока се определя от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", НЕК, които са със съсобственик и принципа министерството на енергетиката", обясни Николов, цитиран от "24 часа".

По-рано днес БСП внесе три сигнала в прокуратурата срещу сделката за ЧЕЗ. Социалистите настояват да се провери произходът на средствата, с които "Инерком” кандидатства за купуването на ЧЕЗ. Те искат да бъде направена и проверка на сделката по приватизацията на ЧЕЗ, която се е състояла в два етапа, през 2004 и 2012 г."

Няма проблем, нека прокуратурата провери приватизацията на ЧЕЗ, отвърнаха от ГЕРБ.  Депутатът Александър Иванов напомни, че в кабинета "Сакскобургготски", взел решението за приватизация на ЧЕЗ, е имало трима червени министри - Костадин Паскалев, Димитър Калчев и Меглена Плугчиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase