Снимка: Reuters, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Още по темата

Сръбският гражданин е получил гражданство на основание чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера.

Баличевац активно участва в спасителната акция при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., се припомня в съобщението.

Тогава, близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия от Дубровник, загинаха 12 деца от Свищов, а 38 души от пътниците бяха спасени.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност.

Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност, се отбелязва в съобщението.

След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени "Мадарски конник".

Сред отличените беше и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase