Снимка: архив, Reuters

Средно по 350 лева без ДДС на работен ден излиза на българските данъкоплатци токът, който депутатите и администрацията на Народното събрание разходват, без това да включва сметките за двете почивни бази на парламента.

Това става ясно от обявена обществена поръчка за възлагане на доставката на електроенергия с ниско напрежение за сградата на Народното събрание, на бившия Партиен дом, където всеки народен избраник има свой кабинет и където заседават комисиите и за почивните бази на парламента в Банско и във Велинград.

Прогнозната стойност на тока, който ще бъде платен, е 206 500 лева без ДДС за две години.

От тях 163 600 лв. са за доставка на електричество от ЧЕЗ, а останалите 42 900 лв. от ЕВН.
 
Годишно за сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2, където депутатите заседават в сряда, четвъртък и петък, отиват по 42 000 лева за ток.

Срокът на договора в обявената обществена поръчка за централата на народните представители е 25 месеца. Очаквания са, че през това време за ток там ще бъдат похарчени 87 500 лева.

Договорът за бившия Партиен дом на пл. „Княз Александър I“, където комисиите се събират основно в сряда и четвъртък, е за месец по-малко - две години.

Прогнозата е, че за тези 24 месеца ще бъдат платени 51 000 лева, а на година това прави 25 500 лв.

Хранителният комплекс на парламента, който се намира на бул. „Княз Дондуков“, гълта ток годишно за 9 500 лв., така че за двете години от договора за него ще бъдат похарчени 19 000 лева.

Разходите на почивната база в Банско са доста по-малко - едва 6 100 лева за две години.

За тази във Велинград обаче ще бъде похарчено повечко. За 26 месеца прогнозата е, че 42 900 лв. ще бъдат приведени по сметките на доставчика на ток в региона ЕВН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase