Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов не е оказал натиск върху Димитър Главчев да си подаде оставката като шеф на парламента, въпреки че се включи в продължилия близо час председателски съвет в НС, тема на който беше искането на опозицията Главчев да бъде отстранен от поста.

"Той каза: Решавай си, както би трябвало да е при всяка оставка, никакъв натиск не е имало върху мен", обясни Главчев минути, след като сам обяви от парламентарната трибуна, че е депозирал оставката си в деловодството на НС.

Още по темата

Според него наследникът му ще е Цвета Караянчева, зам.-шеф на НС от ГЕРБ.

Главчев обаче призна, че сериозно обмисля дали да не си тръгне от парламента и като редови народен представител, какъвто остана.

"Ще си помисля дали да остана депутат, защото явно е трудно аз и БСП да сме в един парламент, колегите от ГЕРБ настояват да остана, но аз за себе си смятам, че ми е трудно да стоя в един парламент с Корнелия Нинова и Антон Кутев, но да приема, че цялата парламентарна група ми искаше оставката, няма как един човек да е срещу цяла партия и то такава, каквото е БСП, столетница, наследница на БКП", коментира той.

Според Главчев в крайна сметка се е оказало, че в тази ситуация са спечелили депутатите, които не искат да се спазва правилника за работата на НС.

Самият той бил станал жертва именно на този правилник - главата му била поискана заради това, че го спазил.

"В името на това, че ни предстои председателство, а и в името на парламентаризма, защото когато ги няма половината от депутати нещата изглеждат зле, направих този свой избор", коментира Главчев.

Той посъветва всички политици да обикалят страната и да питат хората дали искат предсрочни избори, защото знае отговора – избирателите не одобряват нов вот и настояват за стабилно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase