Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев заяви, че докато гледаме кой какво е правил в миналото, в момента продължават да текат крупни обществени поръчки.

Радев каза, че приветства прегледа, за който от ГЕРБ настояват за приватизацията, но според него е по-важно да се фокусираме върху настоящето и бъдещето.

Още по темата
Той попита какво правим с големите обществени поръчки и с какви механизми в бъдеще ще разкриваме, ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления.

"Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел", коментира още президентът преди тържественото събрание-концерт във Военната академия по случай предстоящия празник на Сухопътните войски.

Според държавния глава коментарите за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват. "Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на правосъдната система, да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество.

Той се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента. "Особено забележете – препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията", отбеляза президентът.

Според Румен Радев трябва да се даде ясен отговор дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение.

По повод тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, държавният глава коментира: "Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани – дали вложеното до момента и влаганите средства изпълняват своето предназначение".

Във връзка с приемането на Закона за концесиите държавният глава отбеляза, че е крайно време ползите от тях да започнат да усещат не само концесионерите, но и българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase