Снимка: архив "Булфото"

Президентът Росен Плевнелиев призова да се разсеят надеждите, че председателството на Съвета на ЕС ще реши проблемите на България. В същото време той призова българите да имат повече самочувствие, а политиците – да се обединяват.

Надеждите на българите, че с председателството на Съвета на ЕС ще бъдат решени конкретни проблеми на страната, трябва да бъдат разсеяни, каза Плевнелиев. Бившият държавен глава участва в дискусия, посветена на българските идеи за Европа и диалога между НПО сектора и правителството.

"Председателството на Съвета на ЕС по никакъв начин не поставя тясно национални интереси на масата на ЕС", каза Плевнелиев, цитиран от "Дарик".  Според него очакванията на много хора еврошеството да реши някакви тяснонационални проблеми, трябва да бъдат разсеяни още от сега.

Още по темата

"От нас се очаква не да дълбаем по тяснонационални проблеми, а да допринесем за общото европейско бъдеще", каза Плевнелиев.

Експрезидентът призова българите за по-високо самочувствие, а политиците за единство.

"Нямаме поводи да имаме толкова ниско самочувствие колкото имаме", каза той. Плевнелиев допълни, че страната ни е прекрасна, че постигнахме немалко, че водихме успешен процес на присъединяване.

"Знам, че организационно ще се справим. Ще ми се и политически да се справим, затова моят апел към всички, включително и към президента Румен Радев, е да се обединим, за да може в следващите месеци да покажем най-доброто от България в рамките на това председателство", каза Плевнелиев.

Според министъра на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, България не само не трябва да допусне гафове по време на своето председателство, но и да постигне конкретни резултати по приоритетите, които си е поставила.

Представителят на Националния форум от неправителствени организации за Българското председателство Милен Врабевски призова транспортен коридор №8 да бъде изграден възможно най-бързо и да бъде разширен до Днепър.

"Защо до Днепър? Защото в Бесарабия имаме българска диаспора от около половин милион. Защо тези хора да не са мост за бъдещата евроинтеграция, посланици на европейското мислене и хора, с които вече работим, но имаме нужда от истинската, реалната европейска намеса, която да доведе до реален транспортен коридор с магистрали и жп линии", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase