Снимка: архив "Булфото"

БСП остро разкритикува решението на Министерския съвет оградата по българо-турската граница да стане стратегически обект от значение на националната сигурност и поискаха оставките на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов.

Според решението на кабинета така ще се допринесе за опазването на неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазването й. Опозицията разтълкува това като засекретяване на всичко, което касае оградата.

Още по темата

От левицата смятат, че решението на правителството е провокирано от филм на депутатката от БСП Елена Йончева, който не искат да бъде излъчен. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини правителството в погазване свободата на словото.

"За нас причината точно вчера, е фактът, че от 3 месеца Елена Йончева снима кадри, говори със свидетели, събира документи, засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти. Този филм показва паднала ограда, отворени шахти, преминаване безконтролно със стълби. За тези нейни действия депутат от същия район каза, че "Елена обикаля като лисица в клетка", каза шефката на социалистите Корнелия Нинова.

Тя допълни и че на Елена Йончева й е бил забранен достъпът до свободна територия на българската държава от гранична полиция и след решението на кабинета нейното посещение е едва ли не заплаха за националната сигурност.

"Това означава ли, че и ние, народните представители, не можем да поставяме въпроси, не можем да подлагаме на парламентарен контрол министрите, защото оградата е обект на национална сигурност? Заплаха ли е филмът на Би Би Си за корумпираните власти, които помагат на мигранти да преминат по пътя към Европа?", попита Нинова.

Според соцлидерката правителството заплашва свободата хората да питат, да показват истината и да говорят.

"Кое е заплаха за националната сигурност - корупцията или свободата да говориш, да мислиш, да питаш", запита Нинова.

Тя се закани и че ще поканят всички европейски посланици и ще им предоставят кадрите от този филм и документите, уличаващи правителството в корупция, за да се види как се харчат европейски средства и как се пази границата.

Нинова обеща и всички от парламентарната група да станат съавтори на филма на Елена Йончева и да го излъчат.

"Г-н Борисов, ще бъдете уведомен кога и къде ще бъде излъчен този филм  и очакваме да ни изпратите да ни арестуват, 80 депутати от БСП", обърна се червената лидерка към премиера.

БСП получи подкрепа от ДПС.

 

Йордан Цонев припомни случая с активистката на НФСБ Анелия Велева, която бе арестувана за трафик на мигранти на АМ "Тракия". Разбирате ли, че коалиционните ви партньори са в тази игра?, обърна се той към ГЕРБ.

"Затова от ДПС ще подкрепим всички усилия независимо дали на БСП или на когото и да е, да бъде разкрита тази истина и пред българсикте граждани и пред европейските ни партньори!", заяви Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase