Снимка: БСП

БСП сезира Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционно решението на парламента да отхвърли подадената от Делян Добрев оставка.

Депутатът от ГЕРБ я хвърли преди две седмици след скандала "Кумгейт", при който се оказа, че негови близки и роднини са назначени на възлови места в община Хасково. Мнозинството обаче видя в разкритията злонамерена атака на опозицията и не позволи на Добрев да излезе от парламента.

Още по темата

Според червените депутати това е погазване на Конституцията, защото депутатската оставка може само да бъде потвърждавана. Затова днес те внесоха 62 подписа за отмяна на решението, с което бе отхвърлена оставката на Добрев.

"Управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти са готови да потъпчат Конституцията, за да запазят модела "кумгейт". Парламентът превиши своите правомощия като отказа да освободи Делян Добрев", каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при внасянето на искането.

Той обясни, че редица юристи и конституционалисти са на мнение, че според Конституцията, на практика Народното събрание няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев и е следвало да потвърди тази оставка.

"Убедени сме че КС ще подходи експертно и съобразно разпоредбите на нашата Конституция, и в кратки срокове ще се произнесе по нашето искане.  Надяваме се то да бъде уважено", заяви Филип Попов, цитиран от пресцентъра на социалистите.

Той обясни, че ако това се случи и КС обяви за противоконституционно решението на парламента, решението на съда има действие занапред. Затова парламентът ще трябва отново да разгледа оставката на Добрев и да я приеме.

"Това са единствените негови правомощия", категоричен е Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase