Снимка: архив, Булфото

При последното заседание на КСНС президентът излезе извън функциите си на балансьор между две страни. Той зае страна, което не е добре за държавен глава. Един президент трябва да говори като баща на нацията, а не да стига до нивото на политиците. Битката е в парламента. Това не е битката на Радев и не трябва и да бъде. Той трябва да потушава конфликтите, не да ги води!

Още по темата

Това бе мнението на журналиста Валерия Велева в "България сутрин", която, заедно с Георги Харизанов от Института за дясна политика, коментираха втория неуспешен опит за консенсус по антикорупционния закон при последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Според Харизанов няма нищо лошо президентът да вдига темата за антикорупционното законодателство, но насочи темата към поведението на БСП:

"Откъде идва въпросното "пакетиране" на опозицията? Именно от желанието на държавния глава да назначава ръководителя на този ръководен орган, за което бе подкрепен от БСП. Но той няма такива правомощия по Конституция. Ние не сме президентска държава, а парламентарна, което прави такъв спор безсмислен".

Георги Харизанов твърди, че това "присъединяване" на левицата към изявената президентска воля е по-скоро "прилепяне" и търсене на изкуствен сблъсък по оста на опозиция-управляващи, отколкото реално политическо действие.

"По този начин БСП абдикира отговорността си на парламентарна сила да води в НС избор на ръководител на бъдещия орган", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase