Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След като на заседанието на КСНС при президента Румен Радев политиците не успяха да се обединят около това кой да назначава шефа на новия антикорупционен орган и какви функции да изпълнява той, всичко остава в ръцете на депутатите.

Още по темата
Все пак червената шефка Корнели Нинова, която единствена подкрепи държавния глава в настояването му той да назначава шефа на звеното и то да има и разследващи функции, обвини управляващите, че са предрешили нещата.

"Оставам на позицията си, че политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея“, отсече тя.

"Президентът предложи в общата декларация текст, според който се създава единен, независим нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления, този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа - неговия и моя, срещу 12 против, тоест единен, нов орган, който да се занимава с разследване, а не с проверка на декларации и глоби очевидно няма да има", посочи Нинова.

Същият е бил резултатът и при гласуването на текста, предложен от президента, в който се казва ,че при конструирането на един такъв орган ще има взаимен баланс на институциите.

"Тоест двата въпроса, които бяха спорни и по които има различни законопроекти, днес разбрахме как ще бъдат решени", коментира Нинова.

По думите й оттук нататък отговорността е на мнозинство.

Ние ще продължим да защитаваме своя законопроект в парламента, но от това, което съдя по КСНС, те вече са решили какво ще направи мнозинството в парламента, каза лидерът на БСП.

"Да си носят отговорността за това ,че имитират борба с корупцията и че това няма да доведе до никакъв резултат", допълни тя.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче беше категоричен, че дебат ще има.

"Позицията на почти всички представители на политическите сили беше, че в момента има два антикорупционни законопроекта, дебатът трябва да се води в българския парламент и законопроектите трябва да бъдат приети от парламента“, настоя той.
 
Той посочи, че на заседанието на КСНС две точки не са били приети, защото има спорни моменти относно това кой назначава антикорупционния орган и функциите за разследване, което се предлага от БСП.

"Взе се принципно решение да бъде подложено на гласуване, всички участници гласуваха за отпадането им, освен президентът и лидерът на БСП Корнелия Нинова, поясни Цветанов.

По повод решенията на предишния КСНС Цветанов обясни, че Националната стратегия за национална сигурност в момента минава за обществено обсъждане и тя ще внесена в МС за приемане до края на октомври. Смятам, че няма никакви несъответствия, имаме сериозна политическа воля да се движим по точките, приети на КСНС, отбеляза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък коментира, че може да се каже, че КСНС постигна принципно съгласие по ред важни теми и въпроси.

"Консултативния съвет прие една обща политическа рамка, според нас, към която Народното събрание ще се придържа, надяваме се“, заяви той.

"Има внесени законопроекти. Този въпрос ще се разглежда в Народното събрание. Нещо повече – ние поставихме една тема на това заседание. Това е темата, свързана с това, което виждаме в последните дни, седмици, месеци. Нашата оценка е, че демокрацията е в опасност, включително и свободата на словото. От тази гледна точка ние призовахме за адекватни действия и отговорните политици в страната“, настоя Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase