Снимка: архив Reuters

Българите са оптимисти за подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС, а като основен отговорник за провеждането му те посочват премиера Бойко Борисов.

Това показва проучване от септември, проведено от Института за политика, цитирано от "Дарик". Изследването анализира нагласите на българите към европейските политики в страната и оценката им за готовността за провеждане на Председателството.

Анализът на данните показва, че хората са оптимисти за процеса на подготовката. Те разпознават в него лидерството на министър-председателя в международната политика,   но и на терена на националния интерес.

Още по темата

Според 45% от анкетираните България заслужава добра оценка за подготовката си за Председателството.

По-големият процент от хората смятат, че отговорността за подготовката и провеждането му се носи персонално от министър-председателя - 45%, следван от ресорния министър Лиляна Павлова – 22%.

Министерски съвет не е припознат като колективен ръководен фактор за председателството - 9%. Същите нагласи се отнасят и до ролята на президента - 8%,.

Голям процент от българите изпитва страх от въвеждането на еврото като национална валута - 59%.

43 на сто подкрепят въвеждането на еврото в името на развитието на едрия и средния бизнес. 47% са противници на въвеждането на еврото, защото смятат, че то ще доведе до скрит скок на цените на стоките и услугите. Притесненията са особено силно изразени при хората с основно – 80%, и начално образование – 71%, се казва в проучването.

То показва и паралелно съществуване на проевропейски и патриотични нагласи, в които се вижда 55% одобрение към водената от Унгария и Полша национална политика. Най-голям дял от тях се наблюдава при избирателите в лявото и крайно лявото политическо пространство - 70%, което се отнася и до населението над 56-годишна възраст.

На фона на проевропейските нагласи у българите се отчита висока степен на одобрение на Брекзит, разбиран като защита на националния интерес - 48%. Левият спектър изследвани лица преобладават в този начин на мислене - 62%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase