Снимка: Булфото, архив

Напрежение между институциите има и това се вижда в политическите действия. Поведение сякаш на инат, което не прави добро впечатление. Това коментира президентът Георги Първанов (2002 – 2012) пред bTV.

Това напрежение се засили след проваления Консултативен съвет по национална сигурност в началото на седмицата.

"Законът за КСНС трябва да се преработи основно, той е неработещ, той е формален закон", смята Първанов.

Още по темата

Според Първанов вероятно има пропуски в организация на проваленото заседание, но и поведението на участниците е неразбираемо – "един влиза, друг излиза, трети не идва – като хан, не най-висшия форум в държавата, от който хората чакат да излъчи поне позитивни сигнали".

Георги Първанов посъветва настоящият президент Румен Радев да не влиза в дебат с всички. И той задължително трябва да се води на тема политики, а не с разменяне на реплики, които създават напрежение.

Първанов коментира и третия кабинет "Борисов".

"Усещането ми е, че в последните седмици нещата се нагнетяват и може да се свлекат, да придобият онзи вид, които познаваме от предишните издания на кабинета "Борисов".

Според него управляващата коалиция ще има сериозни проблеми с партньорите, които има - "особено в лицето на Валери Симеонов".

"В политическия живот виждам една характерна особеност – прилича на кеча – имитационни борби, изхвърляния, много шум, викове, но всичко е имитация. Имитация е битката между ГЕРБ и БСП. Отдавна не помня голяма тема, по която са спорили двете формации, която да е израз на алтернативна политика. Покрай шума около "Кум гейт" се губи големият дебат накъде да върви България", смята той.

Според Първанов има шумно противопоставяне, но не вижда парламентарната опозиция и алтернатива в лицето на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase