Снимка: БТА

Правосъдният министър Цецка Цачева отново настоя, че независимият антикорупционен орган, който ще се създаде, трябва да бъде избиран от парламента.

"Той може да бъде избран и структуриран само от Народното събрание, защото само в парламента може да се проведе открита, публична процедура, както и да се извършва контрол върху функционирането му", аргументира се тя пред журналисти в МС.

Още по темата

По думите й този орган трябва да бъде равноотдалечен от властите и на първо място от изпълнителната власт, където в различни доклади се отчитало, че се генерира корупция.

Това е и една от разликите с предлагания от левицата законопроект на антикорупционно законодателство, според който не парламентът, а президентът трябва да назначава председателя на този орган. Именно антикорупцията бе тема на последния КСНС при президента Румен Радев, който се провали поради липса на кворум и ще бъде продължен във вторник.

Цачева даде пример с това, че по време на политически и парламентарни кризи президентът назначава служебно правителство. В този случай назначеният от държавния глава независим орган би бил пряко зависим от изпълнителната власт, обясни тя и напомни, че в мандата си предишният президент Росен Плевнелиев назначи три служебни кабинета.

Според Цачева некоректно са извадени фрази от доклада, който е представила в КСНС и умишлено в обществото се правят внушения, че има знак за равенство между корупция и корупционни престъпления.

По думите й една от причините борбата с корупцията да е неефективна е това, че няма дефиниция на понятието. За проекта, който предлага правосъдното министерство, е ползвано дефиницията на Трансперънси интернешънъл. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase