Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че президентското вето върху промени в Закона за отбраната и въоръжените сили е с много сериозни аргументи.

Още по темата
"Не успях да видя все още мотивите за президентското вето. Убедена съм, че президентът не го е направил, защото трябва по някакъв начин да си върне за това, че беше провален КСНС", каза Йотова пред журналисти.

Според нея проваленото заседание на КСНС вчера, което президентът Румен Радев прекрати заради липса на кворум, уронва престижа на българските институции.

"Това е удар срещу самочувствието на всички нас като българи. Не мисля, че има по-удачно място от това да се съберат в КСНС, защото проблемите на борбата с корупцията са проблеми от националната сигурност на страната – там, където са представени всички институции, всички служби", коментира Йотова. Според нея именно там могат да се кажат нещата такива, каквито са и да се вземат най-правилните решения.

"Точно това място вчера беше провалено. Аз не мога да си дам отговор защо и с какви подбуди беше направено. Отговорите трябва да ги дадат други", добави тя. Попитана дали след седмица очаква да се случи отново провален КСНС или да се поправят отсъстващите, тя отговори: "Много се надявам". По думите й корупцията е проблем, който най-остро е поставен от европейските институции от самото приемане на страната досега.

Йотова каза още, че не може да оправдае отсъствието на водещи министри от КСНС. По думите й датата за заседанието е съобщена достатъчно рано, за да се съобразят всички графици.

"Дали е бойкот, или не, не зная. Имаше доста сериозни опровержения от страна на МС вчера. Това, което със сигурност мога да кажа е, че е много лош сигнал както към българските граждани, така и към нашите европейски партньори. В навечерието на председателството, когато разговорът за българските приоритети още не е започнал и това го отчитат всички – и управляващи, и опозиция, и всички български институции, да се прави такава груба демонстрация по един толкова чувствителен за българското общество проблем, струва ми се, че не е коректно от страна на МС", коментира Йотова, цитирана от "Фокус".

По думите й очевидно нежеланието да се съберат всички заедно по темата за борбата с корупцията е показателна за това кой иска да води истински борбата с корупцията в България и искаме ли действително да имаме работещ закон.

По време на международната конференция "Бъдещето на Европа и българската перспектива" в Дома на Европа Йотова каза, че хората искат да усетят близостта на европейския проект и неговата значимост.

Тя цитира изследване на Евростат, според което 80 на сто от европейските граждани очакват Европа да направи повече в борбата срещу тероризма. Вицепрезидентът обаче отбеляза, че фокусирайки се върху темата за сигурността, пропускаме факта, че почти същият брой граждани настояват за справяне с други предизвикателства като безработицата, социалните неравенства, защитата на околната среда и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase