Архив: Булфото

Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност започна със закъснение и без премиера Бойко Борисов.

Обяснение за отсъствието на министър-председателят засега няма.

Президентът Румен Радев събра на "Дондуков" 2 шефа на парламента Димитър Главчев, лидерите на парламентарните групи, министри, главният прокурор Сотир Цацаров, шефове на службите.

Това е второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от Радев, а темата му е - създаването на работещ модел за борба с корупцията. Първото заседание, свикано от президента, беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти.

Според текстовете на управляващите, които се очаква да бъде представен днес от правосъдния министър Цецка Цачева, ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между двете ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Според неофициална информация се очаква днес от ГЕРБ да предложат на президента той да назначава звеното.

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, като настоя, че държавният глава трябва да назначава шефа на звеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase