Снимка: архив "Булфото"

700 милиона лева в повече ще даде догодина държавата на почти всички сектори, които се финансират от държавата. 55 милиона от тях ще бъдат за работещите в системата на МВР. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той обясни, че предстои да обсъди с военния министър Красимир Каракачанов и вътрешният Валентин Радев диференцирано увеличение в техните сектори.

Още по темата

Горанов обеща, че бюджетът за догодина ще е готов в срок – до 30 октомври.

“Ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища", обобщи той пред bTV.

Финансовият министър обеща, че почти всички сектори, които се финансират от бюджета, ще получат увеличение.

Горанов смята, че в обществото има успокоение, а потреблението расте.

"По последни данни на националната статистика сме с растеж четвърти в Европа – 3,9%. Това се усеща и по парите, които харчим, и по ръста на доходите, който в последните месеци е почти двуцифрен“, обясни министърът.

Според Горанов активните на пазара го усещат най-добре, а пасивните и социално слабите нямало как да го усетят, защото то трябвало да мине през преразпределителната роля на държавата.

Финансовият министър обясни и че до 2018 г. ще бъде готова за възлагане отсечката от магистрала "Хемус" до разклона Плевен – Ловеч". Той беше категоричен, че до края на мандата ще има готова отсечката, която свързва София с Плевен и Ловеч за около час, допълни той.

Горанов коментира и скандалите в държавата от последните дни. Според него депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров си направил дебелашка шега със заплахата "празен стол“. Валери Симеонов пък се държал по-безобидно в студиото, но после реагирал остро.

Министърът обясни и че съпругата му е трябвало да напусне финансовото министерство, когато той го е оглавил.

"В началото наистина се сърдеше. Нейната реплика беше: Защо трябва аз да напускам министерството, при положение че съм започнала работа тук преди теб? Защо трябва аз да се подчинявам на това, че ти ще ставаш министър?", призна Горанов.

Сега смята, че жена му му е простила, макар понякога отново да се дебатира по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase