Снимка: БТА

От ГЕРБ не искаме да бъдем политическата централа на жълтите новини, а централата на реалните политики, които достигат до хората. Това заяви на пресконференция днес заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ няма да участва в тази компроматна война, посочвайки схемите за роднински назначения, представени от депутати на БСП.

Още по темата

Цветан Цветанов призова БСП, когато правят подобни разкрития, да сезират компетентните български институции, ако смятат, че има някакви нарушения. Заместник-председателят на ГЕРБ увери, че партията ще защити достойнството на качествените и компетентни хора, които работят за страната. Истинският дебат трябва да бъде в парламента при внасянето на бюджета, заяви Цветанов.

Той съобщи, че представители на партия ГЕРБ ще участват в утрешния Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

Цветанов отхвърли вменената вина, че е направена анкетна комисия, свързана със самолетите и уточни, че тя е заради това да има прозрачност и да се знае къде отиват парите на българските данъкоплатци.

"Няма абсолютно нищо, което да е свързано или да има умисъл за атакуване на президентската институция", заяви Цветан Цветанов.

Той каза, че днес е разговарял с премиера Бойко Борисов, като "темата за президента Радев и за президентската институция беше част от разговора и защото има много спекулации в публичното пространство, че се бламират решенията на премиера и че има евентуален разкол в ГЕРБ".

В разговора стигнахме до заключението, че "няма да си позволим да говорим за президентската институция, защото, независимо дали един президент ни харесва или не, той е законноизбраният президент на България и представлява президентската институция на международни форуми", каза Цветанов, цитиран от БТА.

Той заяви, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не търси конфронтация и отбеляза, че е поел ангажимент към премиера Борисов - "колкото по-малко споменавам Радев, толкова е по-добре".

Партия ГЕРБ има свой организационен и политически живот и свикването на Изпълнителната й комисия /ИК/ е правомощие единствено на ИК и на нейния председател, каза Цветанов по повод на вчерашното искане от БСП за свикване на ИК на ГЕРБ за роднинските назначения.

Не искаме никой да се меси в нашия организационен и политически живот, както ние не правим това по отношение на другите партии, заяви Цветанов. Той отбеляза, че партия ГЕРБ има 95 000 членове и припомни, че през февруари-март е представила управленската си програма.

Българските избиратели определиха кой трябва да управлява страната и се вижда, че когато управлява ГЕРБ и икономическите показатели и финансовата дисциплина са много по-добри, коментира Цветанов. По думите му "номер 1 в компроматната война са БСП и те са го показали още при учредяването на ГЕРБ".

Не може да се допуска ситуация, в която представители на властта воюват с медии, обяви на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала с изказванията на Антон Тодоров от ГЕРБ и вицепремиера Валери Симеонов (НФСБ), които отправиха намеци към водещия Виктор Николаев, че може да си загуби мястото, ако задава много въпроси.

А вчера Симеонов даде срок от 24 часа на четири медии – bTV, Нова телевизия, БНТ и БНР, да му се извинят.

Дончев уточни, че не може да се извинява от името на Валери Симеонов. Той предложи вицепремиерът и Антон Тодоров отново да бъдат поканени в ефир, за да уточнят какво са искали да кажат и да се извинят, ако има нужда.

Обикновено заплахите не се правят в ефир. Аз съм бил журналист и също съм бил заплашван, но "зад кулисите", коментира вицепремиерът.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията застава зад свободата на словото. Той припомни, че политиците, които са засегнати от лъжи в медиите, могат да заведат дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase