Снимка: архив, Reuters

В пъти по-малко са мигрантите, опитали да влязат нелегално в страната ни от Турция тази година. Това стана ясно от отговор на въпрос по време на парламентарния контрол към вътрешния министър Валентин Радев за сигурността по границата.

"Турските гранични власти са задържали 381 души, опитващи да преминат границата през 2017. За сравнение през 2016 са били 2194. В граничната зона са задържани 410 лица за 2017 г., а през 2016 г. са били 7 пъти повече - 3049", отчете министър Радев и подчерта ефективността на оградата на браздата.

Още по темата

По думите му след изграждането на съоръжението по българо-турската граница миграционният натиск се е изместил от Турция към гръцките острови.

Той уточни, че оградата е изградена в обхвата на интегрираните системи за наблюдение.

"Две са съоръженията - от Капитан Андреево до Лесово и от Лесово до Резовска река. Тези системи са строени от 2012 г. натам и част от тях не получават необходимата поддръжка след това. Изтичат гаранционните срокове, ще има обществени поръчки", уточни министърът.

Радев допълни, че с допълнително отпуснатите средства ще бъдат поставени радарни и наблюдателни системи в уязвимите зони и където има най-голям мигрантски натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase