Снимка: Булфото, архив

Машинното гласуване крие рискове от гледна точка на сигурността на вота и може би е редно да не бъде прилагано у нас, смята бившият служебен премиер и шеф на парламента Огнян Герджиков.

Още по темата

"Служебното правителство първоначално беше ангажирано да въведе машинното гласуване, но за това остана твърде малко време преди 26-и март, когато бяха изборите и ние бяхме изправени пред невъзможността да го осъществим и затова проведохме класическото гласуване, както е било винаги досега. Междувременно се поинтересувах и констатирах, че някои европейски държави са се отказали от машинното гласуване като не толкова надеждно", коментира той пред БНР, след като експерти на държавната фирма "Информационно обслужване" са направили констатации, че машинното гласуване крие повече рискове, отколкото преимущества, и световната тенденция е държавите да се отказват от него.

"Аз съм човек, който вярва в техниката и тогава съм имал очевидно по-малко информация, но впоследствие констатирах, че в много държави са се отказали именно заради това, че не е сигурно, че има опасност от манипулации", допълни той.

Герджиков обясни, че само големи държави като Бразилия и Индия, поддържат машинното гласуване.

"Самият факт, че се поставя под съмнение и в европейски държави - развити, които са се отказали от машинното гласуване, ме кара да мисля, че вероятно на този етап няма достатъчно гаранции за това и може би наистина трябва да се откажем от машинно гласуване и да се промени законът в това отношение", каза той.

Юристът допълни, че е възможно да се усъвършенства класическия начин на гласуване с бюлетини, така че да стане по-сигурен и да се изключат пътищата за въздействие или манипулиране. 

Избори могат да се организират добре и без машинно гласуване, смята той.

"Склонен съм да се откажем, именно с оглед на това, че няма гаранция за този начин за гласуване. Защо да харчим толкова много пари за купуване на машини, след като се оказва, че към днешна дата това не дава достатъчно гаранции за избирателите", призова Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase