Величко Чолаков. Снимка: архив, Булфото

Непълнолетните деца на починали олимпийски медалисти да могат да получават премията на родителите си, предлагат депутати от ГЕРБ. Те са внесли промени в закона за физическото възпитание и спорта, които предвиждат наследниците на бившите олимпийци да могат да се възползват от средствата до навършване на пълнолетието си.

Според действащите в момента разпоредби бившите олимпийски медалисти получават пожизнено месечна премия след прекратяване на активната си дейност. Правото за нея се прекратява при смърт.

Още по темата

Няколко трагични случая с бивши олимпийски медалисти провокираха стотици да подкрепят петиция за даване на възможност на децата им да получават месечните премии, докато станат пълнолетни. 

Преди месец на 35 години почина олимпийският ни медалист щангистът Величко Чолаков. Преди две години на същата възраст си отиде друг щангист - Милен Добрев.

Непълнолетните деца-сираци на двамата нямат право да получават премията за завоюваните от бащите им медали, припомнят в мотивите на проекта си от ГЕРБ. 

Затова те се надяват със законодателната поправка да отстранят нормативната празнота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase