Снимка: архив БТА

Напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по темата за новите изтребители продължава.

От Ню Йорк, където е за участие в 72-ата сесия на ООН, държавният глава призова министър-председателя да си стегне съветниците и да не сменя всеки ден решенията си.

Повод за репликите станаха обвинения от страна на ГЕРБ, че Радев е лобирал за шведските изтребители "Грипен" и съмненията на Бойко Борисов, че те не са най-добрите.

Още по темата

Миналата седмица от парламентарната комисия, която разследва закупуването на новите изтребители, дойде сигнал, че може да се поиска процедурата да се пренапише. Това накара Радев в неделя да констатира, че лобистите са победили.

Вчера Борисов го призова да каже кои са лобистите и му припомни, че вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров пък извади документ, който според него уличава Радев в лобизъм за "Грипен" като зам.-командир на ВВС по време на кабинета "Орешарски".

"Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната", каза днес президентът, цитиран от прессекретариата си.

Радев посъветва Борисов да организира съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече.

"Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения", заяви още държавният глава.

Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител "Грипен", а по отношение на друг самолет.

На заседанието на ООН в Ню Йорк държавите-членки трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи.

"Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време", обясни държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase