Снимка: Булфото

Представители на руската компания МиГ пристигат утре за разговори с военния министър Красимир Каракачанов за ремонт на българските МиГ-29. Това съобщи самият Каракачанов в кулоарите на парламента. Той застъпи тезата, че не е фатално, ако купуването на изтребители се забави, защото можем да ремонтираме МиГ-овете си.

"Притесняват ме процесите в авиацията, поради което съм предприел мерки за ремонтиране и създаване на възможност изтребителната ни авиация, тези самолети МиГ 29, които имаме, да бъдат в изправност и да изпълняват своите задължения", каза военният министър.

Още по темата

Според него МиГ-овете са добри изтребители и биха могли да си вършат прекрасно работата до 2029-2030 г. 

Изказването на Каракачанов идва на фона на напрежение между институциите в страната по темата за закупуването на изтребителите. От парламента дойде сигнал, че процедурата може да започне отново, президентът нарече това победа на лобистите, а премиерът го призова да не се държи като шеф на ВВС, защото е президент на всички българи. 

Вчера Бойко Борисов намекна, че вече не харесва шведските "Грипен", а днес Румен Радев му отвърна, че национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на мненията. 

"Това, което имаме възможност да направим и за много по-малко пари в момента, е да си възстановим способностите на сега съществуващите МиГ 29, Л 39... Има достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко пари да похарчим, за ездна ескадрила", каза военният министър. 

Той обясни, че ремонтът на МиГ-овете би струвал много по-малко от закупуването на самолети. Каракачанов обясни и че ремонтът, който руснаците биха направили, ще е до ниво съвместимост с НАТО. 

"Ние имаме два пъти повече самолети за ремонтиране от тези, които можем да закупим. Но да седят едни самолети в хангарите и само да говорим че с покупката на половин ескадрила ще се решат проблемите, не го разбирам", каза Каракачанов. 

Военният министър обясни, че не вижда нищо лошо, ако парламентът започне процедурата за закупуване на изтребители отначало. Според него това, че и трите податели на оферти отново са в играта, не означа, че върналият се ще спечели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase