Снимка: архив, БулФото

Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля в контрола над предвиждания нов антикорупционен орган.

Още по темата

21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи, показват данни от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" в началото на есенния политически сезон.

Сондажът е проведен сред 802 души на 3 и 4 септември. Изследването е част от регулярната програма на "Галъп" за отчитане на обществените настроения.

Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция.

Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. "Суджукгейт" и "Цанков камък", са достигнали до огромното мнозинство от избирателите - съответно до 70% и 84%.

Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения. 

За 70% от пълнолетните българи КТБ е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Цветан Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.

Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП, имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание в това отношение, според даните на "Галъп".

Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП.

По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище.

Телефонният сондаж е проведен сред 802 души в страната на 3 и 4 септември. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase