Снимка: архив Булфото

Красимир Каракачанов иска да утрои броя на войниците, които охраняват българо-турската граница заради бежанската вълна, заяви самият той пред Die Welt.

Към момента на границата ни с Турция патрулират 140 войници. Според плановете на военния министър те трябва да бъдат увеличени на 600 човека.

"Не можем да позволим на нелегални имигранти да пристигат в Европа", категоричен е Каракачанов.

"Трябва да разположим сили на НАТО или ЕС в Италия и Гърция и да защитаваме външните границите на Европейския съюз със сила и оръжие, ако е нужно", посочва той.

"Ние не сме решили проблемът с нелегалната миграция. Големи и добре организирани мрежи за трафик на хора все още се опитват да вкарват хора в страната ни", коментира той.

"Практиката показва, че военните са много по-ефективни от полицаите. Освен това е доста трудно да бъдат осигурени достатъчно гранични полицай", подчертава Каракачанов.

Също така става ясно, че България планира да засили видеонаблюдението по границата с Турция, където е най-големият мигрантски натиск.

Междувременно правителството на Австрия обяви официално, че изпраща 70 войници, но без бронирани транспортни средства, да пазят прохода Бренер при границата с Италия, съобщава euobserver.com.

Виена посочва, че между 700 и 1 000 нелегални имигранти влизат в страната от Италия всеки месец.

"Важно е не само да предотвратим нелегалната миграция, но и да спасим човешки животи", коментира Хелмут Томак, който оглавява австрийската полиция, тъй като има и смъртни случаи на мигранти, качили се на товарни влакове към Австрия.

Австрия, Дания, Германия, Норвегия и Швеция имат благословията на Европейската комисия (ЕК) да осъществяват граничен контрол, въпреки че са част от Шенген, припомня изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase