Снимка: БТА, архив

По 20 хил. евро на ден ще бъдат санкциите от ЕС за защитената зона "Комплекс Калиакра", стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който събра заинтересованите страни на среща в МС.

До казуса се стигна след като екоминистър Нено Димов издаде забрана за извършване на дейност на територията на защитената зона с мотива за риск от загуба за държавата на стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС.

Още по темата

Това предизвика протести от страна на местното население, което смята, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. Според еколози обаче хората са подведени, а целта е земеделските земи да не се застрояват. Прокуратурата също ще вземе отношение по казуса, след като се запознае с данните по случая.

Премиерът апелира да се намери бързо и работещо решение в спокоен диалог.

"Стига с тези обиди", призова Борисов заинтересованите страни.

От думите на присъстващите кметове стана ясно, че Планът за управление е изготвен без участието на местните общности и това е основен проблем.

"Основната причина за протестите беше липсата на информация, неяснотата на хората. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са реалните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици", коментира кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че в плана има редица сгрешени текстове и даде пример с това, че за две от селата е посочена надморска височина нула.

Екоминистърът Нено Димов каза, че проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не е в "Натура", а в начина, по който са определяни границите на земите, в липсата на работещи механизми, в замитането на проблемите под килима.

Според него Плана за управление ще бъде готов тогава, когато отчете всички гледни точки или максимално много, трябва да е траен и работещ и да се смени начинът, по който се води политиката по опазване на околната среда.

По думите му основната цел е да се спести на България влизането във фаза на реални санкции от ЕС и да се види как да се действа с Плана за управление.

Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, пък заяви, че за изготвянатео на Плана за управление са ползвани официални данни и че научната общност е обидена във връзка с появилите се квалификации за некомпетентност.

Димитър Канариев от Националната асоциация Българско Черноморие посочи, че процедурата, по която планът е разработен, е порочна и ще бъде обжалвана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase