Подписването на Договора за добросъседство с Македония е много силен акт на българската политика и я поставя в центъра на Балканите като фактор. Това заяви журналистът Ива Николова пред Bulgaria ON AIR.

"Държавата ни неминуемо страда от липсата на самочувствие. Сега обаче е моментът гордо да вдигнем глава. Когато сме в тясно сътрудничество с югоизточната ни съседка, дори се явяваме като един вид защита за нейното общество", категорична бе тя.

Още по темата

Журналистът Иван Гарелов пък сподели, че след влизането ни в НАТО и ЕС, подписването на това споразумение е третата национална кауза в историята на България. А заслугата е дело на усърдната работа на много правителства през годините.

"Съмненията, че договорът за приятелство може да бъде нетраен идват оттам, че при подписването му начело на Македония е партията, която дълго се смяташе за антибългарска. А против договора се обявява ВМРО-ДПМНЕ, която пък приемахме за пробългарска", обясни Гарелов.

И допълни, че един много важен принцип е приемането на подобно мирно споразумение да бъде съгласувано с враждебно настроената политическа партия, тъй като при евентуална смяна на правителството то много лесно ще бъде прекратено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase