Снимка: Bulgaria ON AIR

Договорът за добросъседство, който вече е факт, е изключително събитие между България и Македония. Не само САЩ, но целият ЕС приветства България за тази стъпка към нови отношения с Македония, смята бившият ни посланик в Сърбия Ивайло Трифонов.

Още по темата

Според него тук става въпрос за това дали Македония и Сърбия ще станат членове на НАТО и ЕС в близко бъдеще или не.

На коренно противоположното мнение е бившият депутат и посланик на България в Хърватия Велизар Енчев. Според него договорът е най-малко изгоден за България.

"Този договор е забравен от Македония от момента на подписването. Това е един народ в две държави, един език в две държави. Трябваше първо комисията от историци да се събере и да види има ли допирни точки. Проблемът е планината от научна литература в Македония, в която фундаментът е изцяло на базата на присвоената българска история и култура", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Велизар Енчев подчерта, че е "за" този договор, но е против клаузата, в която се признава македонският език.

"Езиците съществуват или не, те не могат да бъдат признавани или непризнавани. Трябва да извървим много дълъг път, за да се изтрият всички наслоени от политиката неща между българи и македонци", коментира от своя страна Ивайло Трифонов.

В телефонна връзка бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов цитира президента (1 август 1990 и 22 януари 1997 г.) Желю Желев, че България трябва първа да признае Македония.

Той посочи, че добросъседството изисква това и подчерта, че работата му по отношенията между двете държави е била единствено да информира достоверно кой как би приел признаването на Македония от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase