Снимка: БСП

Лидерката на БСП Корнелия Нинова призова партиите към национално обединение в защита на земеделската земя в България.

Шефката на социалистите предложи това няколко дни след като стана ясно, че правителството предлага да падне забраната чужденци да купуват земеделска земя у нас.

"Земята е национално богатство на България. Тя е предназначена за производство на селскостопанска продукция. Предложението не гарантира нито в чии ръце ще попадне тя, нито че ще бъде използвана за производство. Трябва да защитим националния си интерес", каза червената лидерка.

Нинова обясни, че е поискала среща с президента Румен Радев, на която да обсъди този въпрос. Тя е отправила покана за разговори и с представители на всички партии в парламента.

"Да се опитаме поне по тази тема да се обединим", каза тя.

Още по темата

Лидерката на БСП обясни, че българската земеделска земя е най-евтина в ЕС. Купувачът й ще получава европейски субсидии и то на декар площ.

"Да си го представим на практика – идва един гражданин на друга държава, купува си земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за нея. Той ще си защити интереса, но не е защитен интересът на България", каза тя.

Според Нинова редица други държави в ЕС, сред които Унгария, Полша, Словакия и др., имат ограничителни мерки срещу свободно закупуване на земеделска земя.

Тя призова правителството да поиска отлагане на този въпрос и даде да се разбере, че ако това не стане социалистите са готови да се опитат да го направят по съдебен път.

БСП се обяви и против отпадане на класа за прослужено време.

"Разбира се, трябва да се стимулират младите специалисти, защото човек с по-голям стаж взима и по-голяма заплата, заради класа, а млади и подготвени хора остават с по-малко заплащане. Т.е. трябва да намерим формата, такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не противопоставяме хората с повече професионален опит на младите, които са модерни и адекватни на съвременните условия на труд", каза още лидерката на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase